Op vrijdag 2 mei verzamelden alle deelnemers zich in de Waddenhaven van Den Oever. De groep bestond uit acht schepen, iets minder dan oorspronkelijk gepland vanwege enkele afmeldingen door persoonlijke omstandigheden.
Onder een stralende zon werd de tocht feestelijk ingeluid met een welkomstborrel op de Legend, waar iedereen een programmaboekje en een leuke vis-opener kreeg uitgereikt. Bovendien deelde het bestuur het nieuwe jaarboek uit. Aansluitend volgde een korte wandeling naar Restaurant Bassalt, vlak bij de haven, waar de groep samen genoot van een gezellig diner.
Op zaterdagochtend om 09:00 uur zette de club koers over het zoute water richting Oudeschild op Texel. Met een strakblauwe lucht en een kalme Waddenzee waren de omstandigheden ideaal om volop te genieten van de reis naar het eerste Waddeneiland.
Iedereen lunchte op eigen gelegenheid voordat de groep om 13:30 uur aan boord ging van de TX 20. De schipper/eigenaar wist op ludieke wijze het proces van garnalenvissen toe te lichten. Met de netten uit konden we van dichtbij zien hoe garnalen worden gevangen en vervolgens gesorteerd van de rest van de vangst. Zodra ze gekookt waren, konden we ze direct proeven—verser dan dit wordt het niet.
’s Avonds werd de dag sfeervol afgesloten met een heerlijk diner bij Restaurant De Compagnie, direct aan de haven.
Op 4 mei waren Erik en Isabelle vroeg uit de veren om de Dimaro feestelijk te versieren met ballonnen en kleurrijke vlaggetjes. Dick was jarig en had eigenlijk geen plannen om dit te vieren, maar daar konden we natuurlijk niet zomaar aan voorbijgaan en Dick en Adri hebben genoten van alle aandacht en gezelligheid.
Iedereen had de vrijheid om de dag naar eigen wens in te vullen. De natuur was prachtig, en het eiland bood tal van interessante bezienswaardigheden. Sommigen kozen ervoor om op de fiets de omgeving te verkennen, anderen stapten in een tuk tuk voor een ontspannen ritje, en weer anderen maakten een wandeling om de schoonheid van het landschap in zich op te nemen. Een dag vol plezier en ontdekkingen!
Op Bevrijdingsdag vertrok de groep om 09:00 uur vanuit Texel naar Harlingen, de grootste haven van Friesland. Ooit was Harlingen zelfs de belangrijkste havenstad van Nederland, met bloeiende handel richting Scandinavië en de Baltische staten. Destijds werden de handelsschepen die deze route voeren, Sontvaarders genoemd.
Dick had mede dankzij alle deelnemers van de tocht zo’n leuke verjaardag gehad, dat hij iedereen na aankomst voor een vastmakertje uitnodigde op de Dimaro.
Vervolgens vond de borrel en het diner plaats op de Noorderlicht, een prachtige luxe driemastschoener. Dick en Frans Roozen oogstten succes met hun kuikentjes, en Merel ging terug naar de Mirage met een gewonnen fles wijn.
Dinsdag 6 mei vervolgde de groep de tocht en voer na het palaver naar de jachthaven van Terschelling. Hier werd een aanmeerborrel gehouden op de Legend, waarna iedereen de middag vrij kon besteden. Terschelling bood volop mogelijkheden: de schitterende natuur, de beroemde Brandaris en de gezellige terrassen en winkels op West.
Die avond werd afgesloten met een diner bij Restaurant Roots, waar we werden verwend met shared dining. Een leuk concept, waarbij iedereen steeds met andere reisgenoten aan tafel zat—een geweldige manier om elkaar nog beter te leren kennen. Een sfeervolle afsluiting van weer een mooie dag!
Op woensdag stond een prachtige ontdekkingstocht op het programma naar het oostelijke deel van Terschelling. In een huifkar, voortgetrokken door drie krachtige paarden, reisde de groep door het bos, de duinen en over het strand—een schitterende manier om de natuur en het landschap te ervaren.
Onderweg werd er gezellig geluncht op een picknickkleedje, terwijl de ontspannen sfeer van de tocht iedereen deed genieten. De dag werd afgesloten met een verfrissend drankje in een strandtent, met de zee als schilderachtig decor.
’s Avonds vonden de leden elkaar spontaan weer op de Legend, waar het een feestelijke avond werd vol muziek en dans. De haven bleef nog lang bruisen van gezelligheid! Een perfecte afsluiting van weer een bijzondere dag op het Wad.
Op de laatste dag voer de groep ongeveer vijf uur in kolonne richting de gemeentehaven van Stavoren. De weersomstandigheden waren opnieuw ideaal: een strakblauwe lucht en een kalm water, waardoor het varen weer genieten was.
’s Avonds werd de reis stijlvol afgesloten met een diner en een whiskey/likeurproeverij in het Schots Restaurant Stadsboerderij De Koebrug. Een deskundige in kilt bracht de verhalen achter de Schotse drank tot leven met boeiende anekdotes. De groep proefde van een selectie Schotse whiskey’s en heerlijke zelfgemaakte likeurtjes, wat zorgde voor een sfeervolle en smakelijke afsluiting van deze bijzondere tocht. Een perfecte manier om de reis af te ronden!
Afsluiting
Op vrijdag 9 mei werd de tocht traditioneel afgesloten met een laatste steigerkoffie, waarna iedereen weer zijn of haar eigen weg ging.
intieme dynamiek waarbij iedereen elkaar nog beter kon leren kennen. Toch blijft de wens om volgend jaar weer minstens 15 schepen mee te laten varen, zodat de tocht nóg grootser wordt.
Tijdens het Rendez-Vous in Vlissingen zal de bestemming van de Voorjaarstocht 2026 onthuld worden—een spannend vooruitzicht voor iedereen die alweer uitkijkt naar het volgende avontuur rond Koningsdag.
Namens Amicale, een welgemeend dankwoord aan de organisatie voor hun inzet en toewijding om deze prachtige tocht mogelijk te maken! Een reis om met heel veel plezier op terug te kijken.
Deelnemers
Organisatie
Han van Veen | algehele organisatie
Henk Nauta | nautische aspecten
Carl Nobelen | culinaire zaken